Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 18:24

Τι είναι το Edgerank;

Γράφτηκε από τον 
Edgerank Edgerank

Το EdgeRank είναι ένας αλγόριθμος που έχει δημιουργηθεί από το Facebook και διέπει το τι θα εμφανίζεται και πόσο ψηλά στο News Feed.

Ο αλγόριθμος

Ο αλγόριθμος EdgeRank είναι ουσιαστικά το άθροισμα των ακμών (edges), όπου κάθε edge είναι το γινόμενο των u,w,d όπως φαίνεται στην εικόνα.

  • u: Συνάφεια μεταξύ του χρήστη και του δημιουργού του edge
  • w: Βάρος του συγκεκριμένου τύπου edge (πχ status, comment, like, tag)
  • d: Χρονική φθορά βάσει του χρόνου δημιουργίας του edge

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίπλοκο στην αρχή, όταν όμως ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε τη βαθύτερη ιδέα, είναι ουσιαστικά ένας απλός και αποτελεσματικός αλγόριθμος.

Τι είναι ένα edge

Ένα edge είναι βασικά οτιδήποτε "συμβαίνει" στο Facebook. Παράδειγμα από edges θα μπορούσε να είναι μια ανανέωση του status, ένα σχόλιο σε κάποιο post, μια κοινοποίηση σε μια σελίδα. Υπάρχουν πολύ περισσότερα edges από τα παραπάνω παραδείγματα - οποιαδήποτε ενέργεια συμβαίνει μέσα στο Facebook είναι ένα edge.

Τι κάνει το EdgeRank

Το EdgeRank κατατάσσει τα edges στο News Feed. "Κοιτάζει" για όλα τα edges που αφορούν τον χρήστη και τα κατατάσσει βάσει σηματνικότητας για αυτόν. Τα αντικείμενα με το ψηλότερο EdgeRank θα εμφανιστούν συνήθως στην κορυφή του News Feed (υπάρχει μια μικρη συνιστώσα τυχαιότητας).

Οι παράγοντες του EdgeRank

Συνάφεια (u)

Η συνάφεια (affinity) είναι μια σχέση μονής κατεύθυνσης μεταξύ του χρήστη και ενός edge. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η σχέση που έχει μια φίρμα με έναν οπαδό. Η συνάφεια χτίζεται με επαναλλαμβανόμενες αλληλεπιδράσεις με τα edges της φίρμας. Ενέργειες όπως σχόλια, likes, κοινοποιήσεις, κλικς ακόμα και άμεσα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν τη συνάφεια ενός χρήστη

Βάρος (w)

Το βάρος (weight) είναι ένα σύστημα μέτρησης αξίας που δημιουργήθηκε από το Facebook για να αυξάνει/μειώνει την αξία της κάθε ενέργειας που γίνεται στο Facebook. Ένα σχόλιο είναι πιο περίπλοκο για έναν χρήστη, οπότε έχει περισσότερη αξία από ένα like. Σε αυτό το σύστημα σε όλα τα edges αποδίδεται μια αξία η οποία επιλέγεται από το Facebook. Σε γενικές γραμμές, είναι σωστό να θεωρηθεί ότι τα edges που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος.

Χρονική Φθορά (d)

Η χρονική φθορά (time decay) αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που υπάρχει ένα edge. Όσο πιο παλιό είναι, τόσο μικρότερη αξία έχει. Η χρονική φθορά είναι η ευκολότερη από όλες τις μεταβλητές στην ακτανόηση. Μαθηματικά αντιπροσωπεύεται ως 1/(διάρκεια από τη στιγμή της ενέργειας). Αυτό βοηθάει να μένει το News Feed με φρέσκα edges και ενδιαφέρον, καινούριο περιεχόμενο.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 19:07
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα social media τρώνε τις ζωές μας! Facebook is down!!! »