Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 12:28

Γιατί να χρησιμοποιήσετε social bookmarking για SEO

Γράφτηκε από τον 

Οι ιστοσελίδες social bookmarking (κοινωνικοί σελιδοδείκτες) αυξάνονται συνεχώς για διάφοροους λόγους, δεν αποτελούν μόνο ένα καλό εργαλείο για προσωπική χρήση (ενημέρωση, δικτύωση), αλλά και ένα συνεχώς ισχυρότερο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Η ιδέα πίσω από το social bookmarking είναι ότι οι άνθρωποι "βάζουν σελιδοδείκτη" σε κάτι που έχουν δει στο ίντερνετ ώστε άλλοι άνθρωποι να μπορούν να δουν αυτόν τον κοινωνικό σελιδοδείκτη και αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να το κοινοποιήσουν ξανά. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο υποψήφιο κοινό για το περιεχόμενο της κάθε ιστοσελίδας.

Η καταχώρηση στα social bookmarking sites είναι για να μοιραστείς τα ενδιαφέροντά σου δημόσια με την ελπίδα να υπάρξει ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά. Το πραγματικό όφελος του social bookmarking είναι όταν μπορείς αυτό το ενδιαφέρον να το μετατρέψεις σε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου.
Συγκαταλέγεται στο "white hat SEO", δημιουργείς και κοινοποιείς ενδιαφέρον περιεχόμενο στο ίντερνετ, το οποίο κάποιοι άνθρωποι θέλουν να διαβάσουν και να μοιραστούν με άλλους.

Από όταν ξεκίνησε το social bookmarking υπάρχει μια τεράστια αύξηση των ιστοσελίδων που δημιουργούνται για αυτόν τον σκοπό. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι: Sumbleupon, Reddit, Digg, Pinterest, del.icio.us.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις υπάρχουν διάφορα οφέλη στην προσπάθεια να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα:

Άμεση ευρετηρίαση από τις μηχανές αναζήτησης
Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να κάνεις τις μηχανές αναζήτησης να προσθέσουν στο ευρετήριό τους την ιστοσελίδα σου είναι με τη χρήση social bookmarking sites. Τα bots των μηχανών αναζήτησης που ψάχνουν όλο το διαδίκτυο για καινούριο περιεχόμενο, επισκέπτονται συχνά τις ιστοσελίδες social bookmarking, το οποίο αυξάνει δραμματικά τις πιθανότητες να ανακαλύψουν τιο καινούριο περιεχόμενο της σελίδας σου άμεσα.

Αύξηση επισκεψιμότητας
Η αύξηση της επισκεψιμότητας εξαρτάται από το είδος του περιεχομένου που δημοσιεύεται στα social bookmarking sites, ένας ενδιαφέρον τίτλος μαζί με ποιοτικό περιεχόμενο είναι σίγουρο ότι θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα προς την ιστοσελίδα. Σε όσο περισσότερες ιστοσελίδες καταχωρείς το περιεχόμενο σου, τόσο περισσότερους νέους επισκέπτες θα έχεις. Χρησιμοποιώντας σωστές και συγκεκριμένες ετικέτες (tags) για τα άρθρα σου, είναι σίγουρο ότι θα έρθουν καινούριοι επισκέπτες και θα φύγουν ικανοποιημένοι, αφού βρήκαν αυτό που έψαχναν.

Αύξηση αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης
Η φήμη και αναγνωρισιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για μια online επιχείρηση. Τα social bookmarking sites είναι ο ιδανικός χώρος να δημιουργήσεις ένα προφίλ για εσένα και την εταιρεία σου. Αυτά τα προφίλ σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις λίστα με τις προσωπικές/επαγγελματικές σου ιστοσελίδες, δίνοντας ποιοτικά backlinks στις ιστοσελίδες σου όπως επίσης σε παρουσιάζουν ως ειδικό στον τομέα σου.

Ποιοτικά backlinks
Παρόλο που ο βασικός σκοπός της χρήσης social bookmarking δεν είναι απαραίτητα η δημιουργία εισερχόμενων συνδέσμων (backlinks), αλλά κυρίως η διάδοση του περιεχομένου, οι ιστοσελίδες αυτές είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσεις ποιοτικά backlinks. Προσωπικά προφίλ με links στις ιστοσελίδες social bookmarking μπορούν να αυξήσουν το pagerank , όπως επίσης κάθε άρθρο που δημοσιεύεται δημιουργεί έναν εισερχόμενο σύνδεσμο.

 

Τι πρέπει να θυμάσαι
Όποτε σκέφτεσαι να καταχωρήσεις κάτι σε ένα social bookmarking site, να είσαι σίγουρος ότι είναι ποιοτικό περιεχόμενο. Ρώτησε τον εαυτό σου "Θα μου άρεσε να το διαβάσω αυτό;". Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε οι πιθανότητες είναι ότι κανείς άλλος δε θα το διαβάσει και εάν δεν είναι ικανοποιημένοι δεν προκειται να το κοινοποιήσουν, ακόμα και να το καταψηφίσουν. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργείς περιεχόμενο που προσθέτει αξία στο internet, όχι spam.