Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 00:53

9 συμβουλές για σωστούς εσωτερικούς συνδέσμους

Γράφτηκε από τον 
Internal Linking Internal Linking

Η χρήση εσωτερικών συνδέσμων ή αλλιώς internal linking, είναι η πιο υποτιμημένη τακτική για SEO (Search Engine Optimization). Αυτό που συχνά ξεχνάνε πολλοί “ειδικοί” είναι πως μπορεί μια σελίδα να ανεβάσει το PageRank της από εσωτερικά links τοποθετημένα σε άλλες σελίδες με μεγάλη αξία, ακριβώς όπως και με τα εισερχόμενα links.
Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι προωθούν τη σωστή ροή πληροφορίας μέσα στην ιστοσελίδα, επιτρέποντας να οδηγήσεις τον επισκέπτη στις σελίδες που θέλεις να στοχεύσεις, ανεβάζοντας “χωμένες” σελίδες ψηλότερα στη δομή και αυξάνοντας τη χρηστικότητα και τη δυνατότητα εντοπισμού του περιεχομένου για τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης.
Όταν δουλεύεις με έναν νέο πελάτη, ένα βασικό πράγμα που πρέπει να προσέχεις είναι να δημιουργήσεις μια σωστή στρατηγική για το internal linking. Εδώ είναι εννιά τακτικές για να ξεκινήσεις.

1. Χτύπα τις πιο linkαρισμένες σελίδες
Για μια νέα στρατηγική, ξεκίνα από το Open Site Explorer. Φτιάξε μια λίστα με τις σελίδες που καταλήγουν οι περισσότεροι σύνδεσμοι και σε αυτές δημιούργησε links προς τις σελίδες που θέλεις να στοχεύσεις. Θεωρητικά, οι σελίδες αυτές έχουν  τη μεγαλύτερη αξία, και ο σκοπός σου είναι να διαμοιράσεις αποτελεσματικά το link juice στις σελίδες που σε ενδιαφέρουν.

2. Διασύνδεσε τις στοχευμένες σελίδες
Είναι καλή ιδέα να κλιμακώσεις τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο. Διασυνδέοντας όλες τις σελίδες που θέλεις να προμοτάρεις είναι ένας καλός τρόπος, αφού κάθε φορά που δημιουργείς έναν εισερχόμενο σύνδεσμο (inbound link) σε μια από αυτές τις σελίδες, τότε η αξία του συνδέσμου μοιράζεται και στις άλλες σελίδες, πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειές σου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσεις internal links μεταξύ των σελίδων είναι να βάλεις μια λίστα με “σχετικά άρθρα” ή “σχετικές σελίδες” στο τέλος κάθε σελίδας.

3. Βάλε συνδέσμους στην αρχική σελίδα
Η αρχική είναι συνήθως η πιο linkαρισμένη σελίδα, οπότε θα πρεπε να είναι ένας απ’ τους βασικούς στόχους για τη σωστή στόχευση σελίδων. Επίσης, σε οποιοδήποτε url υπάρχει σύνδεσμος από την αρχική, δίνει ένα αξιόπιστο σήμα στις μηχανές αναζήτησης ότι δίνεις μεγάλη βαρύτητα σε αυτές τις σελίδες.
Συχνά το περιεχόμενο της αρχικής δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικούς συνδέσμους, οπότε μια καλή τακτική είναι να μπει στο κάτω μέρος της σελίδας ένα μενού με “συχνότερες αναζητήσεις” ή “περισσότερες πληροφορίες” οδηγώντας στις στοχευμένες σελίδες.

4. Στόχευσε τις σελίδες των κατηγοριών
Συνήθως οι ενδιάμεσες σελίδες μεταξύ αρχικής και άρθρου είναι αυτές με τη μικρότερη επισκεψιμότητα, αφού από τις μηχανές αναζήτησης ο επισκέπτης καταλήγει συνήθως ακριβώς σε αυτό που ψάχνει. Το σημαντικό όμως είναι ότι απέχουν από την αρχική σελίδα μόνο ένα κλικ, δίνοντας τους μεγαλύτερη αξία. Τοποθετώντας συνδέσμους σε αυτές τις σελίδες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σελίδες που βρίσκονται βαθιά στη δομή του site.

5. Ψάξε σε ασυνήθιστα μέρη για συνδέσμους
Μερικές από τις καλύτερες σελίδες για internal linking είναι έξω από την πεπατημένη, όπως “όροι χρήσεις”, “ιστορικό της εταιρείας”, “επικοινωνία” κλπ. Εάν ο πελάτης δεν είναι αντίθετος στην ιδέα να μπουν σύνδεσμοι σε αυτές τις σελίδες, αυτές οι σελίδες είναι πολύ σημαντικές, γιατί πέρα απ’ το ότι βρίσκονται ψηλά στη δομή της ιστοσελίδας, συνήθως δεν έχουν καθόλου άλλους συνδέσμους, δηλαδή δεν ανταγωνίζεσαι με δεκάδες εσωτερικών ή εξωτερικών συνδέσμων, που διαιρούν την αξία που μπορεί να δώσει η σελίδα.

6. Χρησιμοποίησε το υποσέλιδο
Αρκετές συζητήσεις υπάρχουν για το αν η Google υπολογίζει τα links που βρίσκονται στο υποσέλιδο (footer). Σε γενικές γραμμές οι σύνδεσμοι που βρίσκονται στο υποσέλιδο είναι λιγότερο πολύτιμοι, δεδομένης της θέσης τους στη σελίδα, γεγονός που “λέει” στους χρήστες και στις μηχανές αναζήτησης ότι αυτές οι σελίδες είναι χαμηλής προτεραιότητας.
Έτσι, ενώ οι εξωτερικοί σύνδεσμοι μπορεί να θεωρούνται υποβαθμισμένοι, οι σύνδεσμοι προς εσωτερικές σελίδες αυξάνουν την αξία (το πόση αξία είναι θέμα προς συζήτηση). Χρησιμοποίησε δυναμικά υποσέλιδα (πχ με τελευταία νέα) ώστε να κάνεις αυτή την περιοχή πιο ενδιαφέρουσα για τις μηχανές αναζήτησης.

7. Χρησιμοποίησε breadcrumbs
Για τους περισσότερους τα breadcrumbs είναι ένα εργαλείο πλοήγησης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να επιστρέψουν στην προηγούμενη σελίδα, χωρίς να πατήσουν το αριστερό βελάκι ή να αναγκαστούν να κόψουν το url. Παρόλα αυτά, τα breadcrumbs είναι εξαιρετικά για σωστό internal linking. Όχι μόνο μοιράζουν την αξία της σελίδας και στις υπόλοιπες εσωτερικές, αλλά αυξάνουν επίσης τη σημασία και τη σχετικότητα μεταξύ των σελίδων, αφήνοντας τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα τη δομή και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

8. Μην ξεχνάς το blog
Τα ιστολόγια και τα χρονολόγια έχουν περιεχόμενο το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλούς εισερχόμενους συνδέσμους, οπότε είναι σημαντικό να μην υποτιμάται το blog στη στρατηγική στόχευση σελίδων. Για να τοποθετήσεις συνδέσμους στις σελίδες του blog μπορείς να βάλεις μια ενότητα με σχετικές δημοσιεύσεις, δημοφιλή άρθρα, κατηγορίες, breadcrumbs.
Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς το ιστολόγιο για να “σπρώξεις” PageRank προς τις σελίδες με τα προϊόντα ή υπηρεσίες, σελίδες οι οποίες συνήθως είναι φτωχές από εισερχόμενα links.

9. Φτιάξε ένα ταμπλό με τους εσωτερικούς συνδέσμους
Κρατώντας σημειώσεις των προσπαθειών που έχεις κάνει για να χτίσεις μια σωστά δομημένη σελίδα με εσωτερικά links, είναι πολύ εύχρηστο εάν θες να αναθεωρήσεις κάποιες λέξεις (πχ αλλάζεις στρατηγική για το ποιες είναι οι στοχευμένες λέξεις). Επίσης σου δίνεται η δυνατότητα να ελέγξεις ποιες σελίδες είναι ήδη λινκαρισμένες και ποιες αποτελούν “παρθένο έδαφος”. Μερικά δεδομένα που μπορείς να συμεριλάβεις στο ταμπλό σου είναι τα εξής:

  • Σε ποιες σελίδες έχεις προσθέσει εσωτερικούς συνδέσμους
  • Πόσα εσωτερικά links έχεις βάλει σε μια σελίδα (πάρα πολλά μπορεί να θεωρηθούν ως προσπάθεια spam από τον χρήστη)
  • Ποιες λέξεις/κείμενο χρησιμοποιείς ως συνδέσμους
  • Πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί κάθε link

Επίσης, σημείωνε τις ημερομηνίες που πρόσθεσες τους συνδέσμους, σελίδα εμφάνισης στο Google τη μέρα που έβαλες τα links, όπως επίσης και κάθε αλλαγή στην κατάταξη που παρατηρείς, που θα σε βοηθήσουν να  στήσεις μια σωστή στρατηγική σελίδα-σελίδα. Σημείωση: Μπορείς να κατεβάσεις λίστα με τους εσωτερικούς συνδέσμους από τα Webmaster Tools, απλά θα είναι λίγο ανακατεμένα, οπότε θα χρειαστεί ξανά να οργανώσεις και να παραμετροποιήσεις τις προτιμήσεις και τους στόχους σου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 01:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γιατί να χρησιμοποιήσετε social bookmarking για SEO »