Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 01:20

Τι είναι και σε τι χρειάζονται οι landing pages

Γράφτηκε από 

Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι landing pages παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το online marketing μιας επιχείρησης. Με τον όρο "landing page" εννοούμε με απλά λόγια, τη σελίδα που θέλουμε να "προσγειωθεί" ο επισκέπτης, και στην οποία θα κάνει μία ενέργεια (πχ αγορά, sign up για newsletter κλπ)

 Ακόμα και αν η επιχείρησή σας πουλάει τούβλα για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε νέες σελίδες, στις οποίες θα κατευθείνετε τους πελάτες που αναζητούν την επιχείρησή σας, είτε μέσω των διαφημίσεων είτε μέσω μιας καμπάνιας e-mail, την οποία ενδεχομένως "τρέχετε". Στη σελίδα αυτή θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο τι χρειάζεται να κάνει ο επισκέπτης, προκειμένου να πάρει αυτό που προσφέρετε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να δημιουργήσετε τέτοιες σελίδες, οι πιο σημαντικοί εκ των οποίων ακολουθούν παρακάτω. 

Βελτιωση της κατάταξης του site σας στις μηχανές αναζήτησης: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να "ανέβει" το site σας στις μηχανές, είναι να υπάρχει αρκετό περιεχόμενο που να αφορά την περιοχή που εδρεύει η επιχείρησή σας (local content). Αν η landing page έχει περιεχόμενο που έχει να κάνει για παράδειγμα με πώληση τούβλων στην Αθήνα, είναι βέβαιο ότι οι μηχανές αναζήτησης θα την κατατάξουν υψηλότερα όταν κάποιος χρήστην αναζητεί τούβλα στην Αθήνα. 

Δυναμώνουν τις σχέσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Στην περίπτωση που ήδη χρησιμοποιείτε το facebook, το twitter και το linkedin, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε να στέλνετε σε διαφορετικη landing page τους χρήστες, ανάλογα με την πλατφόρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερο engagement με τους χρήστες.

Δώστε στους επισκέπτες αυτό που θέλουν: Δημιουργώντας landing pages διαχωρίζετε τη σελίδα αυτή από τις υπόλοιπες του site σας, και δίνετε στον επισκέπτη αυτό ακριβώς που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Πολύ στοχευμένα και χωρίς να χρειάζονται πολλά κλικ για να φτασει σε αυτό που θέλει. 

"Αναγκάστε¨τους επισκέπτες να κάνουν μία ενέργεια: Μπορεί το μόνο που θέλετε να είναι η εγγραφή των επισκεπτών στο newsletter της επιχείρησης σας. Έχοντας μία όμορφη σελίδα, με εικόνες, χρήσιμο περιεχόμενο, ακόμα και με κάποιο βίντεο, οι πιθανότητες να γραφτεί κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερες, απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα του site. Η χρήση μίας σωστής φόρμας εγγραφής εννοείται. 

Αυξάνεται η αποδοτικότητα των διαφημίσων: Όσοι ασχολούνται με τα adwords, και τα PPC campaigns γενικότερα, γνωρίζουν ότι ο δείκτης ποιότητας της διαφήμισης, είναι σημαντικός παράγοντας για το κόστος αλλά και την απόδοση τω διαφημίσεων. Όταν το περιεχόμενο της σελίδας είναι συναφές με όσα λέει η διαφήμιση, το κόστος ανα κλικ μειώνεται, και το CTR αυξάνει αρκετά.

 

Μία από τις καλύτερες landing pages αυτή τη στιγμή, είναι αυτή για το google engage. Απλά, λιτά και κατανοητά, λέει σε τρία βήματα τι κερδίζει κάποιος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ζητάει να κανεις αίτηση. 

 

 

Google engage landing page

 

Επίσης παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό infographic για το πως "μαγειρεύεται" μία καλή landing page

 

The Perfect Landing Page Recipe

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.