Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 18:09

8 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα Google Analytics πέρα από τις λέξεις-κλειδιά

Γράφτηκε από τον 

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στα Google Analytics όλο και περισσότερες λέξεις-κλειδιά (keywords) αντικαθίστανται με “not provided” δυσκολεύοντας όλο και περισσότερο τις δυνατότητες για σωστή ανάλυση στατιστικών επισκεψιμότητας. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν  ασφαλή σύνδεση (SSL) για τις αναζητήσεις τους στο Google, ή εφαρμογές στον browser για να μπλοκάρουν τα προσωπικά δεδομένα που αποστέλλονται. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ κάποια χρήσιμα δεδομένα χάνονται, τα Analytics προσφέρουν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες πέρα από τα keywords.
Εδώ σας παραθέτουμε 8 διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιείτε τα Google Analytics.

1. Ιδέες για blogging
Όταν είσαι ο μόνος υπεύθυνος για το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, συχνά είναι δύσκολο να δημιουργείς συνεχώς καινούριο περιεχόμενο. Απλά ξεμένεις από ιδέες. Αυτό είναι το σημείο που έρχονται τα analytics.
Εξετάζοντας τις πιο δημοφιλείς δημοσιεύσεις του ιστολογίου, μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις σε ποιο περιεχόμενο ανταποκρίνονται περισσότερο οι επισκέπτες της σελίδας. Ρίξε μια ματιά στα άρθρα που είχαν τους περισσότερους επισκέπτες, το χαμηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) και φυσικά τις δημοσιεύσεις εκείνες που κοινοποιήθηκαν περισσότερο στα social media.
Αφού ξέρεις τι αρέσει στο κοινό σου, δημιούργησε περισσότερο περιεχόμενο σαν αυτό. Εδώ είναι κάποιες ιδέες που θα δουλέψουν εξαίσια, ειδικά τώρα που πλησιάζει το τέλος του χρόνου:

 • Τα καλύτερα άρθρα για [σχετική λέξη κλειδί] του 2012
 • Ετήσια ανασκόπηση του [όνομα του blog σου]


2. Geo-targeted περιεχόμενο
Ξέρεις που ακριβώς βρίσκονται οι πελάτες σου; Τους στοχεύεις αρκετά μέσω αναζήτησης;
Με τα αποτελέσματα αναζήτησης να γίνονται ολοένα και πιο προσωπικά και τις αναζητήσεις από κινητές συσκευές να αυξάνονται δημιουργώντας περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με την τοποθεσία, η ιδέα να δημιουργήσεις geo-targeted περιεχόμενο θα πρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητες σου.
Τα Google Analytics μπορούν να σου πουν πού βρίσκονται οι επισκέπτες και το πιο σημαντικό, από ποια μέρη γίνονται οι αγορές. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να δώσουν στην επιχείρησή σου μια ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκονται υποψήφιοι αγοραστές και να σε οδηγήσουν να αλλάξεις τελείως στρατηγική marketing.
Στο μεταξύ, εξέτασε το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις σωστές landing pages ώστε να μπορείς να οργανώνεις καλύτερα τα δεδομένα από τα google analytics.

3. Παρακολούθηση καμπάνιας
Τα analytics σου επιτρέπουν να παρακολούθείς διαδικτυακές καμπάνιες, απλά προσθέτοντας παραμέτρους στους συνδέσμους σου. Μπορείς να παρακολουθήσεις τη δραστηριότητα στα banner της ιστοσελίδας, τα newsletter, τα ποστ των επισκεπτών ακόμα και τις διαφημήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Για να αρχίσεις να παρακολουθείς συγκεκριμένες καμπάνιες στα Analytics, θα χρειαστείς το Google URL Builder. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις:

 • Να είσαι συνεπής. Να είσαι συνεπής όταν δίνεις ονόματα σε παραμέτρους ή καμπάνιες. Αυτό θα είναι χρήσιμο όταν θες να επανεξετάσεις ή να εντοπίσεις συγκεκριμένες καμπάνιες.
 • Να είσαι συγκεκριμένος. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος κατά την ονοματοδοσία. Μπορεί τώρα η καμπάνια “email1” να θυμάσαι ποια είναι, αλλά σε ένα-δυο χρόνια;
 • Απόφυγε τα κενά και τα κεφαλαία γράμματα. Ακριβώς όπως όταν δημιουργείς url, θες ο κώδικας να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρός. Προσπαθησε να μη χρησιμοποιείς κενά (προτίμησε κάτω παύλα) και κεφαλαία γράμματα.
 • Δημιούργησε ξεχωριστά landing pages για κάθε καμπάνια για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση.


4. Κοινωνική στόχευση και απόδοση
Πολλή συζήτηση έχει γίνει τα περασμένα χρόνια για το ROI (Return Over Investment) των κοινωνικών δικτύων. Η άποψη ότι δεν υπάρχει ρευστότητα για μια επένδυση στα social media έχει αποτρέψει πολλές μικρές εταιρείες απ’ το να καταφέρουν το κάτι παραπάνω.
Ενώ το να προσδιορίσεις την πραγματική απόδοση μπορεί να είναι δύσκολο, η ανάλυση με τη βοήθεια των Google Analytics μπορεί να σου παράσχει μια καλύτερη ιδέα για το πώς οι κοινωνικές σου καμπάνιες επιδρούν ουσιαστικά στις πωλήσεις. Μπορεί να μην έχεις πωλήσεις κατευθείαν από το Twitter, ίσως όμως οι επισκέπτες απ’ το Twitter καταλήξουν πελάτες, κάνοντας το πιο χρήσιμο από την αρχική υποτιμημένη του αξία.
Η κοινωνική δραστηριότητα μαζί με τα analytics μπορούν να δείξουν ποιο περιεχόμενο έχει μεγαλύτερη απήχηση, δίνοντας σου μεγαλύτερες στρατηγικές δυνατότητες.

5. Συνεργασίες και άρθρα αναγνωστών
Ξέρεις ποιοι στέλνουν επισκέπτες στο site σου; Ξέρεις γιατί; Άλλες σχετικές ιστοσελίδες είναι ένα καλό μέρος για να ψάξεις για συνεργάτες ή περιστασιακούς αρθρογράφους.
Εκτίμησε αυτούς που ήδη σε έχουν στους συνδέσμους τους για να βρεις:

 • Ποιος σου στέλνει επισκέπτες;
 • Σε τι είδους περιεχόμενο τοποθετούν links προς τη σελίδα σου;
 • Πού το στέλνουν;
 • Γιατί το στέλνουν;

Όταν θα απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις να χτίζεις μια φιλική συνεργασία.

6. Μονοπάτια των χρηστών
Τι συμβαίνει όταν επισκέπτες έρχονται στην ιστοσελίδα σου; Ξέρεις που καταλήγουν ή ποια σελίδα επισκέπτονται; Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις ποιες σελίδες σου αυξάνουν τις πωλήσεις.
Οι λειτουργίες “ροής επισκεπτών” (visitor flow) και “ανάλυση στη σελίδα σας” (in-page analytics) σου επιτρέπουν να δεις πώς οι επισκέπτες πλοηγούνται στην ιστοσελίδα.
Κάποια πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβεις μελετώντας:

 • Σε ποια σελίδα αποχωρούν οι επισκέπτες;
 • Πού πάνε οι χρήστες μετά την επίσκεψη στις llanding pages;
 • Δουλεύουν σωστά τα κουμπιά που προτρέπουν τους χρήστες να κάνουν κάποια ενέργεια (call to action); Τα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες;

Τα μονοπάτια που ακολουθούν οι χρήστες σου δείχνουν πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις user testing.

7. Δοκιμή landing page
Τα Google Analytics πάνε πέρα από κάθε συνηθισμένη μέθοδο ανάλυσης με την πλατφόρμα πειραμάτων. Ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις τις landing pages και να βρεις ποια ανταποκρίνεται καλύτερα; Τα “πειράματα” (content experiments) στα Analytics σου επιτρέπουν να δοκιμάσεις μέχρι 6 διαφορετικές εκδοχές της σελίδας.
Μπορείς να τεστάρεις τελικές σελίδες, σελίδες στόχων εντελώς δωρεάν. Με τον λογαριασμό σου στο Google Analytics αποφασίζεις τους στόχου, πόσους επισκέπτες θες στο πείραμα, ανεβάζεις ένα κομμάτι κώδικα στο site σου και ξεκινάς τον έλεγχο.
Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσεις τις σελίδες για να τις ελέγξεις. Εργαλεία όπως το Optimizely σου επιτρέπουν να ελέγξεις διαφορετικές εκδοχές μέσα από την πλατφόρμα.

8. Παρακολούθηση εγκαταλείψεων
Παράλληλα με την παρακολούθηση επισκεπτών, τα Google Analytics σου δείχνουν πόσοι επισκέπτες προσθέτουν πράγματα στο online καλάθι και πριν τελικά κάνουν την αγορά, εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα.
Εάν το site σου έχει δυνατότητα online αγορών με βήματα, μπορείς να μετρήσεις πόσοι πελάτες τελικά καταλήγουν σε κάθε βήμα. Βρίσκοντας σε ποιες σελίδες εγκαταλείπουν οι χρήστες μπορείς να βρεις την αιτία και να αυξήσεις τελικά τις online πωλήσεις.

Τα Google Analytics είναι πολύ παραπάνω από ένα εργαλείο ανάλυσης λέξεων-κλειδιών και μπορεί να παρέχει στην επιχείρησή σου μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με την ιστοσελίδα και τους επισκέπτες δίνοντάς σου τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια online στρατηγική marketing που αποδίδει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 18:24