Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 12:39

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Google Analytics για να βελτιώσετε τη στρατηγική σας στα social media

Γράφτηκε από τον 

Θελήσατε ποτέ να ξέρετε ποια links φέρνουν περισσότερη επισκεψιμότητα; Βλέπετε επισκέψεις παραπομπής από Facebook, αλλά δεν ξέρετε ποια δημοσίευση το προκάλεσε; Οι επισκέπτες που έρχονται από Twitter ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη σελίδα σε σχέση με αυτούς που ήρθαν από κάποιο banner;

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάποιες τεχνικές για τη βελτίωση της στρατηγικής στον τομέα των social analytics.

 

Σχετικά με τις προσαρμοσμένες καμπάνιες των Google Analytics

Μπορείτε να αντιστοιχίσετε ένα tag στους συνδέσμους που κοινοποιείτε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τα Google Analytics στο έπακρο ώστε να κερδίσετε πληροφορίες για το πώς και πόσο αποδίδουν τα social media όσον αφορά στην ιστοσελίδα σας.

Τα Google Analytics κάνουν τις προσαρμοσμένες καμπάνιες εξαιρετικά απλές στη χρήση. Με το Custom URL Builder, μπορείτε να δημιουργήσετε συγκεκριμένους συνδέσμους για κάθε καμπάνια και να κοινοποιείτε αυτούς online.

Μπορείτε να συγκεντρώσετε πολύ περισσότερες πληροφορίες για την αλληλεπίδραση των χρηστών με τους προσαρμοσμένους συνδέσμους. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα για καλύτερη κατανόηση της επισκεψιμότητας παραπομπής ώστε να προσαρμόσετε καλύτερα τη στρατηγική σας στα κοινωνικά δίκτυα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Πριν δοκιμάσετε να δημιουργήσετε την πρώτη προσαρμοσμένη καμπάνια, είναι σημαντικο να μάθετε κάποιους τρόπους για να κατηγοριοποιείτε τους συνδέσμους.

Παράμετροι προσαρμοσμένης καμπάνιας

Υπάρχουν 5 ειδών παράμετροι οι οποίες μπορούν να προστεθούν σε ένα URL.

Παράμετρος Επεξήγηση Υποχρεωτικό/Προαιρετικό 

Campaign Source
(utm_source)

Χρησιμοποιήστε το utm_source για να εντοπίσετε μια μηχανή αναζήτησης, όνομα newsletter ή άλλη πηγή.
Παράδειγμα: utm_source=google 
 Υποχρεωτικό
 Campaign Medium
(utm_medium)
Χρησιμοποιήστε το utm_medium για να εντοπίσετε ένα μέσο, όπως email ή cost-per-click.
Παράδειγμα: utm_medium=cpc
 Υποχρεωτικό
Campaign Term
(utm_term) 
Χρησιμοποιείται για πληρωμένη αναζήτηση. Χρησιμοποιήστε το utm_term για να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά της διαφήμισης.
Παράδειγμα: utm_term=αθλητικά+παπούτσια
 Προαιρετικό
Campaign Content
(utm_content)

Χρησιμοποιείται για A/B testing και διαφημίσεις περιεχομένου. Χρησιμοποιήστε το utm_content για να διαφοροποιήσετε διαφημίσεις ή συνδέσμους που καταλήγουν στο ίδιο URL.
Παραδείγματα: utm_content=logolink ή utm_content=textlink

 Προαιρετικό
Campaign Name
(utm_campaign)

Χρησιμοποιείται για ανάλυση λέξεων-κλειδιών. Χρησιμοποιήστε το utm_campaign για να εντοπίσετε συγκεριμένη προώθηση προϊόντος, ή καμπάνια.
Παράδειγμα: utm_campaign=spring_sale

 Προαιρετικό

 5 βήματα για να ξεκινήσετε με τις προσαρμοσμένες καμπάνιες των Google Analytics

1. Επισκεφθείτε το Google Analytics Custom URL Builder.

2. Στο πεδίο Website URL εισάγετε τη σελίδα που θα κατευθύνετε τους επισκέπτες.

website-url

3. Συμπληρώστε τα πεδία σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα.

campaign analytics

4. Κάντε κλικ στο Generate URL για να δημιουργήσετε το προσαρμοσμένο URL βάσει των παραμέτρων που επιλέξατε.

5. Αρχειοθετήστε σε ένα excel (ή google spreadsheet) οτιδήποτε είναι σχετικό με την καμπάνια, για να μπορείτε να ανατρέξετε ανα πάσα στιγμή και να δείτε πώς έχετε ονομάσει κάθε παράμετρο.

Μόλις δημιουργήσετε το προσαρμοσμένο link μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν κοινοποιείτε συνδέσμουν για τις καμπάνιες σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Είναιι σημαντικό να διατηρείτε ένα καλά οργανωμένο spreadsheet με όλα τα προσαρμοσμένα URLs που έχετε φτιάξει
  • Εάν παρακολουθείτε δημοσιεύσεις από το Facebook είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη στο Campain Source (πχ Facebok, facebook, FB, fb) για να διατηρείτε τη συνοχή
  • Είναι σημαντικό όταν προσθέτετε παραμέτρους να χρησιμοποιείτε κάτω παα για να διαχωρίσετε λέξεις αντί για κενό. Αντίστοιχα είναι προτιμώτερο να χρησιμοποιείτε greeklish αντί για ελληνικά για να βλέπετε τις παραμέτρους πάντα στην ίδια μορφή
  • Όταν δημιουργείτε αναφορές για να συνοψίσετε την αξία των δημοσιεύσεων σε facebook, twitter κλπ είναι σημαντικό να ελέγχετε και τα στατιστικά από τα Google Analytics για μια καλύτερη ανάλυση του τρόπου που λειτουργούν τα social media

Δοκιμάστε με λίγα URL στην αρχή για να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα και αργότερα δημιουργήστε ένα συνολικό πλάνο για να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα.

Ποια είναι η άποψή σας; Έχετε δουλέψει με τα Google Analytics για να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες καμπάνιες; Σκοπεύετε να δοκιμάσετε; Κάντε ένα σχόλιο παρακάτω εάν θέλετε να δώσετε feedback από τη δική σας καμπάνια!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 13:40